COMUNICAT DE PRESA: Semnal de alarma! Cultura este lasata sa moara in Romania

COMUNICAT DE PRESA

Semnal de alarma! Cultura este lasata sa moara in Romania

Bucuresti, 24 august 2012


O noua propunere a Guvernului risca sa distruga cultura vie. Printr-un proiect de Ordonanţa de Guvern intrat in dezbatere publica in data de 8 august 2012, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propune ca Loteria Romana sa nu mai vireze 2% din incasari catre Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Prevederea care se doreste acum abrogata a fost introdusa cu dificultate in 2008 ca modificare la Ordonanţa Guvernului nr. 51/1998 privind imbunataţirea sistemului de finanţare a programelor şi proiectelor culturale. Banii de la Loterie au asigurat pana in prezent, conform unor surse din interiorul AFCN, aproximativ 90-95% din totalul bugetului pentru finanţarea proiectelor culturale şi a celor editoriale. Practic, noua propunere va reduce banii pentru cultura de care dispune AFCN la 5-10% din bugetul actual.

Proiectul de act normativ a fost publicat pe 8 august 2012 pe situl MFP la pachet cu alte masuri sub numele Ordonanţa privind reglementarea unor masuri fiscal – bugetare. Au fost alocate 10 zile, minimul legal pentru primirea propunerilor, sugestiilor si pentru a cere organizarea unei dezbateri publice, dar nimeni nu a facut-o. In ciuda impactului major pe care aceasta modificare il va avea asupra finanţarilor publice pentru cultura in Romania, nici Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), nici AFCN nu au emis puncte de vedere publice. In acelaşi timp, sectorul cultural a aflat prea tarziu despre aceasta propunere, deşi Legea 52/2003 prevede informarea din oficiu a actorilor activi din mediul privat non-profit care opereaza in domeniul de activitate vizat. Nota de fundamentare ce insoţeşte Ordonanţa prevede doar o justificare formala a propunerii, care reflecta lipsa totala de consideraţie cu privire la impactul deciziei luate.

Joi, 23 august 2012, propunerea de modificare a fost pe Ordinea de zi in discuţie la Guvern. Conform Legii 52/2003 insa, propunerea nu poate fi avizata mai devreme de 30 zile dupa inaintarea sa in dezbatere publica. Cu alte cuvinte, mai este inca timp pana la data de 9 septembrie pentru a intoarce soarta finanţarii pentru cultura.

Bugetul AFCN pentru proiecte editoriale a fost in 2010 de 1.890.000 lei, iar pentru proiecte culturale de 1.900.000 lei. In 2011, pentru proiecte editoriale au fost alocaţi 3.407.000 lei, iar pentru proiecte culturale au fost investiţi 4.500.000 lei. Fara finanţarea Loteriei Naţionale, care contribuie consistent la finanţarile disponbile, situaţia AFCN şi a proiectelor culturale desfaşurate in regim privat non-profit devine incerta. Cu aproape 8 milioane de lei, in 2011, AFCN a finanţat sute de proiecte culturale şi editoriale şi a reprezentat singurul finanţator public roman profesionist al culturii private non-profit din Romania pentru proiectele desfaşurate in ţara.

Consideram absolut necesar ca MCPN, conducerea AFCN si Consiliul AFCN sa işi asume o poziţie publica faţa de proiectul de act normativ si cerem sprijinul colegilor noştri din sectorul cultural artistic, ONG, privat şi public, sa ni se alature pentru a aduce in dezbatere publica şi a provoca o retragere a modificarilor aduse de proiectul de act normativ inaintat de MFP. Coalitia Sectorului Cultural Independent ii invita pe toti cei interesati sa semneze scrisoarea ce va fi adresata autoritatilor in chestiune sa trimita confirmarea lor de adeziune la adresa coalitia@artsf.ro pana la data de 29 august.

Proiectul de act normativ poate fi consultat la: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/OrdMasuriFinanciare.pdf

Contact: coalitia@artsf.ro

Echipa de coordonare a CSCI

Raluca Pop 0744.399.767

Stefania Ferchedau 0740.300.124

Web: https://coalitiasectoruluiculturalindependent.wordpress.com/

Reclame

11 gânduri despre „COMUNICAT DE PRESA: Semnal de alarma! Cultura este lasata sa moara in Romania

  1. Cred ca ar fi necesara cooptarea vreunui ONG,sau a Avocatului Poporului in sustinerea demersului .Nu ma asteptam la o asemenea lovitura din partea acestui guvern.Confirm semnatura, Carpen Crisan

  2. In caz ca mai avea cineva dubii asupra faptului ca PDL – USL = aceias mizerie!

    Doar un guvern cu totul nou, compus din oameni care nu s-au mai aflat la putere in ultimii 45 de ani, va putea incepe reconstructia Romaniei dupa 22 de ani in care am fost jefuiti si batjocoriti, de data asta sub masca democratiei. De revolutia islandeza din 2010 s-a auzit ceva in mass-media? Pacat, este exact ce ar trebui sa facem si noi.

    Daca comunistii au dstrus elita natiunii, urmasii lor atenteaza la insasi fiinta ei. Lumea dupa Eufrosin pune intrebarile dure si astfel, obtine adevarul. Gasiti-o usor, nu veti regreta!

  3. Pingback: Cultura inculturii : Blogul ActiveWatch

  4. Pingback: SCRISOARE DESCHISA: Cerem respect! Sectorul cultural nu poate fi ignorat de Guvernul Romaniei | CSCI – reţea de organizaţii culturale neguvernamentale, artişti şi manageri culturali

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s