Lansarea Cartei pentru Cultura Vie la Bucureşti (9/11/2012)

Coalitia Sectorului Cultural Independent (CSCI) a lansat vineri, 9 noiembrie  documentul programatic Carta pentru Cultura Vie. Insotita de o dezbatere publica la ZonaD – studio Paradis Serial, lansarea a marcat inceputul unei campanii in sprijinul artelor.

Carta pentru Cultura Vie este o pledoarie argumentata pentru un alt mod de a face si de a sprijini cultura in Romania. Cultura se face in prezent si este generatoare de prezent –  Coalitia doreste sa transmita acest mesaj inca o data si in forma acestui material care face o analiza a situatiei actuale din cultura in Romania, explica conceptul de cultura vie si principiile pe care se intemeiaza si propune o serie de masuri concrete considerate de importanta majora in prezent.

Carta urmeaza a fi supusa atentiei partidelor politice si autoritatilor centrale si locale in contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie. Dincolo de momentul actual si de contextul alegerilor, prin masurile propuse si argumentarea simpla si clara in sprijinul acestora, Carta reprezinta un document de referinta pentru orice campanie prezenta si viitoare in sprijinul artelor in Romania.

Masurile propuse la nivelul autoritatilor centrale si locale si principiile in baza carora acestea ar trebui adoptate sint justificate inclusiv de analiza datelor statistice existente. De exemplu, argumentul necesitatii sprijinirii artistilor independenti si a sectorului non-profit se bazeaza pe calculul estimativ potrivit caruia la nivelul Ministerului Culturii si Patrimoniului National finantarea oferita organizatiilor non-guvernamentale prin concurs, in mod transparent reprezinta un procent infim de 0,001% din bugetul acestuia (care a fost 720 mil lei, in 2011), in vreme ce totalul finantarilor publice la nivel national (cumulat Administratia Fondului Cultural National, ICR – programul Cantermir si Centrul National al Dansului Bucuresti) ajungea la doar 3.229.800 lei in 2011. In 2012, cultura a primit 0,6% din PIB. Prin comparatie cu state precum Spania (0,66% din PIB in 2008), Italia (0,44% din PIB in 2010), Polonia (0,58% din PIB in 2008) sau chiar Bulgaria (aproximativ 0,64% din PIB in ultimii ani), Ungaria (0.57% PIB in 2009) se poate observa ca Romania nu se claseaza intre ultimele state in ceea ce priveste alocarea bugetara pentru cultura. Acest lucru indica in primul rand nevoia de reforma a gestionarii resurselor financiare pentru cultura, si abia secundar nevoia de “mai multi bani”.

Carta pentru Cultura Vie este disponibila la www.culturavie.ro, unde aceasta poate fi si semnata. Peste 200 de profesionisti din domeniul cultural – artisti, manageri, organizatii din toata tara au aderat la acest demers. Realizatorii Cartei incurajeaza preluarea si asumarea documentului de catre toti cei interesati sa devina ambasadori ai Cartei in comunitatea lor.

Carta pentru Cultura Vie este realizata in cadrul proiectului VOT CULTURA 2012, organizat de Coalitia Sectorului Cultural Independent si Asociatia MetruCub – resurse pentru cultura, in parteneriat cu Fundatia Gabriela Tudor, Fundatia AltArt si Institutul Intercultural Timisoara. Proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Fii alaturi de noi, semneaza Carta la www.culturavie.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s