Istoric iniţiative ale sectorului cultural independent (2003-2009)

Iniţiativele de reformare a sistemului de finanţare publică pentru proiecte culturale nu s-au născut ieri, există un fir roşu al acestora, oameni reali care s-au implicat şi care se implică, există urme ale acestor încercări, rezultate concrete şi efort, entuziasm, speranţă şi dorinţa de a fi recunoscute valoarea şi drepturile iniţiativei culturale independente.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

2009

Mitingul breslei creative. Soluţii pentru dezvoltarea sectorului cultural independent

Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) Theodor Paleologu s-a întâlnit sâmbătă, 21 februarie 2009 la sediul The Ark – bursa mărfurilor creative cu ONGurile culturale, operatorii culturali independenţi şi industriile creative pentru a semnala împreună problemele cu care se confruntă sectorul cultural independent şi a propune, în sesiuni de lucru, soluţii pentru dezvoltarea durabilă a acestuia.

In urma intalnirii,  Ministerul Culturii a publicat un raport.

sectorulcultural.info, un spatiu de dezbatere despre cultura,  ”un bun comun al operatorilor culturali din Romania, fiind un blog multiautor: toti membrii inregistrati pe blog pot adauga articole (nu numai comentarii)” a fost lansat de catre Fundatia AltArt.  Construcţia şi funcţionalităţile blogului au fost posibile datorită efortului lui Istvan Szakats (Fundatia AltArt).

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….


2007

Memoriu_initiativa2007 şi petiţia petitiononline.com/coalitia/petition.html

(din textul memoriului)

“Organizaţiile non-guvernamentale şi instituţiile publice de cultură semnatare ale acestui memoriu solicită Guvernului României, Ministerului Culturii şi Cultelor, Ministerului Finanţelor Publice şi Comisiilor de cultură ale Parlamentului României schimbarea de urgenţă a legislaţiei privind finanţarea proiectelor culturale în România şi în străinătate derulate de operatorii culturali independenţi sau instituţiile publice, conform normelor existente în cadrul Uniunii Europene. […]

Ne arătăm disponibilitatea pentru constituirea unui grup de lucru comun format din reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, ai instituţiilor publice de cultură şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Cultelor şi ai Ministerului Finanţelor Publice, pentru rezolvarea problemelor mai sus menţionate.”

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

2006

Fondul Cultural National – propuneri de imbunatatire (in cadrul “Pietei de dezbateri”, componenta a programului ARCult al asociaţiei ECUMEST)

O initiativa a Asociatiei ECUMEST si a Fundatiei AltArt – adresata Ministerului Culturii si Cultelor si Administratiei Fondului Cultural National, precum si sectorului cultural – menita a aduce in dezbaterea publica dificultatile si incorentele aparute in functionarea FCN in cadrul primei sesiuni de finantare si sa propuna o serie de solutii care sa conduca la imbunatatirea de catre autoritatile publice implicate a sistemului inaintea lansarii urmatoarei sesiuni.

(mai multe detalii pe situl ecumest.ro)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

2005

Pentru o reforma reala a culturii in Romania scrisoare deschisă adresată de Cosmin Manolescu, manager cultural, ministrului Ministerului Culturii, doamna Mona Muscă. Scrisoarea a fost sustinuta de mai multe persoane si organizatii.

(din text)

“Avind in vedere situatia extrem de dificila in care se gasesc sectorul independent si creatia artistica contemporana, ne adresam dumneavoastra pentru a initia un parteneriat intre institutia pe care o conduceti si societatea civila, in vederea realizarii unei reforme culturale profunde in Romania.

In acest sens, supunem atentiei dumneavoastra un document intitulat Pentru o reforma reala a culturii in Romania, realizat prin contributia mai multor manageri culturali si artisti independenti, care cuprinde solicitarile noastre, pentru asigurarea unor conditii normale si echitabile de dezvoltare a sectorului cultural independent in Romania….”

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

2003-2005 – “Piata de dezbateri” – Analize, dezbateri sectoriale si propuneri in cadrul programului ARCult al ECUMEST. Scop: definirea unei strategii de dezvoltare culturala a Romaniei pe termen lung.

2005: Cui i-e frica de sectorul cultural independent?

2005: De ce si cum finantam cultura. In Romania

2004: Politici culturale – propuneri alternative in vederea alegerilor parlamentare

2003: Accesul organizatiilor neguvernamentale culturale la fonduri publice in Romania

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s