Dezbateri

PROGRAM DEZBATERI

25, 26 OCTOMBRIE şi 2, 4 NOIEMBRIE 2011

CENTRUL DE INTROSPECŢIE VIZUALĂ Str. Biserica Enei nr.16, sector 1, Bucureşti

www.pplus4.ro

25 octombrie 2011, 11.00 – Independent în România şi în Europa. Proiecte, politici publice şi finanţări, coaliţii

Ce sens mai are să te numeşti independent atunci când resursele de care ai nevoie vin fie din bugetul public, fie din cel privat? Punem în discuţie veşnica luptă pentru legitimitatea statutului de independent, diversele practici şi percepţii existente, dar şi prejudecăţile care o înconjoară deopotrivă din interior şi exterior. În ţările din est, precum Ungaria, Polonia şi România, organizaţiile neguvernamentale tind să îşi declare, prin utilizarea acestui termen, independenţa decizională şi delimitarea de controlul politic şi public-instituţional. În Europa de vest, în schimb, distincţia dintre public şi ONG nu rezistă la acelaşi nivel. În ce măsură această diferenţă este influenţată de felul în care sunt gândite şi formulate politicile pentru cultură, inclusiv prin prisma finanţării iniţiativelor artistice? Cum mai pot funcţiona în prezent coaliţiile trans-disciplinare din cultură în România şi în Europa?

Participă membrii Coaliţiei Sectorului Cultural Independent: Octav Avramescu (Asociaţia Jumătatea Plină), Ştefania Ferchedău (artsf), Cosmin Manolescu (Fundaţia Gabriela Tudor), Raluca Pop (banipentruarte), Alina Şerban (Asociaţia pepluspatru), Rariţa Zbranca (Fundaţia AltArt / Fabrica de pensule)

26 octombrie 2011, 11.00 – Statutul artistului şi rolul său în influenţarea politicilor pentru cultură

Statutul artistului în România este o temă rareori discutată public la toate nivelurile de implicaţii pe care le are. Ce livrează şi ce primeşte înapoi un artist pentru contribuţia sa la societatea contemporană? Ce instrumente are la dispoziţie şi cum le poate folosi, şi ce ar fi nevoie să aibă la dispoziţie în realitate? Pe de o parte, vom discuta despre drepturile de autor, lipsa protecţiei sociale, artist angajat la stat vs PFA sau artist neremunerat, viitorul de pensionar al unui artist, profesia de manager cultural. Pe de altă parte, vom adresa eficacitatea statementului şi discursului artistic în relaţie cu factorii decizionali – este ea o realitate şi cum funcţionează? Şantaj, terorism cultural sau discuţie calmă la o masă rotundă, care sunt adevăratele opţiuni eficiente în România când este vorba de influenţarea unor decizii în sprijinul artiştilor?

Participanți: Cristina David (artist vizual), Vasile Ernu (scriitor), Carmen Colceag Marcu (Pro Vobis şi Asociaţia ART Fusion), Cosmin Manolescu (Fundaţia Gabriela Tudor). Moderator: Rariţa Zbranca (CSCI)

2 noiembrie 2011, 11.00 –  Advocacy în cultură şi mediul non-guvernamental

Discuţia reprezentativităţii partenerilor de dialog cu autorităţile publice însoţeşte în România aproape fiecare ocazie de consultare. De la “am consultat societatea civilă” pentru a desemna o întâlnire singulară cu una-două organizaţii sau individuală cu artişti, până la cerinţe de tipul “ar trebui ca societatea civilă să se pună de acord asupra problemei”, în istoria ultimilor 20 de ani în România, miniştrii culturii au ales să aibă dialoguri preferenţiale cu uniuni de creaţie sau sindicate şi doar sporadic consultări reale cu restul sectorului cultural. În ce măsură mai este de actualitate un asemenea tip de abordare şi cum se pot defini organizaţiile independente şi artiştii, în primul rând, în procesul de dialog pentru formularea deciziilor care influenţează mersul domeniului cultural? Vom aduce în discuţie abordările care au funcţionat în influenţarea deciziilor publice de către sectorul neguvernamental, pornind de la experienţele invitaţilor noştri şi de la subiectele pe această temă abordate în suplimentul Cultura Activă diseminat alături de Revista 22. De asemenea, plecând de la constatarea că există încă o lipsă acută de cercetare pentru luarea deciziilor în cultură, ne vom întreba care sunt argumentele şi raţiunile pe baza cărora se iau deciziile administratorilor publici în cultură, la nivel de guvern sau de parlament, şi în ce măsură legislaţia şi aceste practici permit consultarea şi contribuţia societăţii civile. Nu în ultimul rând, vom discuta potenţialul colaborativ, fundamentat pe punerea în discuţie a culturii ca drept cetăţenesc, dar şi calitatea transversală a actului cultural, cu impact critic şi social, economic, regenerator şi coeziv. Vom aduce exemple de bună practică din mediul ONG larg din România şi vom încerca să vedem în ce măsură coaliţiile transversale pot aduce beneficii pe domenii restrânse de acţiune.

Participanți: Daniela Pârvulescu şi Otilia Pop (Serviciul Politici de Cooperare cu Mediul Asociativ, Transparenţă Instituţională, Comunicare Publică, Guvernul României), Cristina Lupu (Centrul pentru Jurnalism Independent), Cosmin Manolescu (Fundaţia Gabriela Tudor). Moderatori: Simona Constantinescu (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile) şi Raluca Pop (CSCI)

4 noiembrie 2011, 11.00 –  Evoluţia instituţiilor publice în relaţie cu mediul asociativ

“Dimensiunea critică este principala valoare a culturii publice, care este adesea pierdută în discuţiile despre politici culturale şi în dezbaterile din zilele noastre.” (Dragan Klaic). La adăpost de fluctuaţiile granturilor venite pe proiecte şi scutite de efortul de a atrage sponsorizări pentru cheltuieli esenţiale – aşa sunt privite de cele mai multe ori, jinduitor, instituţiile publice de către sectorul independent. Un tradiţionalism bine împământenit în realizarea misiunii instituţionale şi o birocraţie excesivă, calate pe setul de privilegii nemeritate, moştenite din timpului regimului Ceauşescu, întregesc imaginea. De cealaltă parte, lipsă de înţelegere şi superficialitate, acţiuni minore şi cu impact limitat, imprevizibilitate şi oameni mult, mult prea tineri. Între artiştii independenţi, sectorul ONG şi instituţiile publice există o serie de impresii alimentate şi transmise natural de la o generaţie la alta. Cu puţine excepţii, discuţia nu se poartă aproape niciodată aplicat şi colaborativ. În cheia discuţiei despre valoarea instrinsecă a actului cultural public, vom încerca să apropiem perspectivele, consumând argumentele despre interesul public şi investiţia fondurilor publice pentru cultură într-un act cultural expresiv, critic şi transformator.

Participanți: Horia-Roman Patapievici (Preşedinte), Tania Radu (Vice-preşedinte) şi Valentin Săndulescu (Secretar General) – Institutul Cultural Român, Liviana Dan (Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal), Virgil-Ştefan Niţulescu (Muzeul Ţăranului Român), Alina Şerban (Asociaţia pepluspatru), Mihai Mihalcea (Centrul Naţional al Dansului Bucureşti). Moderatori: Corina Dragomirescu (Academia de Advocacy) şi Raluca Pop (CSCI)

Cluj-Napoca, Fabrica de pensule (Henri Barbusse 59-61)


11 noiembrie 2011 – Managementul spaţiilor de artă independente. Relaţia între spaţiile culturale şi comunitate

Scena independentă din România şi-a depăşit adolescenţa timidă. Nevoia de a produce un discurs articulat şi susţinut a făcut ca în ultimii ani, în ciuda precarizării condiţiilor de finanţare, să apară spaţii independente destinate producţiei şi difuzării artei contemporane. Discuţia caută să analizeze contextul actual şi să schiţeze perspectiva dezvoltării spaţiilor independente. Care sunt condiţiile în care spaţiile deschise recent pot să continue să existe şi să crească? Care este ”normalitatea” funcţionării spaţiilor/centrelor culturale independente?  Ce rol îşi asumă iniţiatorii acestor spaţii în relaţie cu comunitatea locală? Mai mult, suntem interesaţi să identificăm mecanismele manageriale, economice, formele de cooperare – în interiorul scenei artistice, între sectoare şi între aria publică şi cea privată – şi soluţiile la nivel de politici locale şi naţionale care pot aduce stabilitatea funcţionării şi apariţia constantă de noi spaţii artistice independente.

Participanți: Adrian Bojenoiu & Alexandru Niculescu (Club Electro Putere Craiova), Corina Bucea (Fabrica de pensule), Kinga Kelemen (Groundfloor Group), Miki Branişte (Asociaţia Colectiv A), Grupul de acţiune socială (tbc), Ştefania Ferchedău (artsf), Raluca Pop (banipentruarte). Moderator: Rariţa Zbranca (Fundaţia AltArt/Fabrica de pensule)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s