Centru-resursă / Prezentări

PROGRAM CENTRU-RESURSĂ

(disponibil şi în variantă doc. aici)

24 OCTOMBRIE – 4 NOIEMBRIE 2011, între 11.00 şi 19.00

CENTRUL DE INTROSPECŢIE VIZUALĂ, Str. Biserica Enei nr.16, sector 1, Bucureşti

www.pplus4.ro

CIV devine centru-resursă în perioada 24 octombrie – 4 noiembrie. Materiale documentare, cărţi, informaţii, prezentări informaţii şi discuţii cu echipa proiectului şi a invitaţilor săi au fost gândite pentru a oferi resursele necesare înţelegerii procesului de participare publică, provocărilor manageriale şi financiare legate de derularea unei activităţi culturale în regim independent, respectiv instrumentele disponibile pentru advocacy în România. Centrul-resursă este deschis în perioada 24 octombrie – 4 noiembrie în intervalul orar 11.00 – 19.00.

Mulţumim celor care ne-au pus la dispoziţie materialele tipărite pentru centrul-resursă:

  • add knowledge library
  • Asociaţia Pepluspatru/Centrul de Instropecţie Vizuală
  • Biblioteca Alternativă
  • Centrul de Resurse pentru Participare Publică
  • Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile
  • Institutul de Politici Publice
  • Ioana Tamaş
  • Societatea Academică din România
  • membri CSCI

Vă aşteptăm la CIV!

Luni, 24 octombrie 2011

16.00-18.00 – Consultare şi implicare cetăţenească pentru o viaţă mai bună
Prezintă: Mariana Niţelea, Coordonator Grup Local de Acţiune Bucureşti în proiectul: „Rolul dialogului social în dezvoltarea incluziunii sociale active” Asociaţia CRIES – Centrul de Resurse şi Iniţiative Etice şi Solidare, www.cries.ro

Proiectul „Rolul dialogului social în dezvoltarea incluziunii sociale active”, desfăşurat de Asociaţia CRIES, urmăreşte, în fiecare din cele 8 oraşe în care este implementat, dezvoltarea unui Plan Local de Coeziune Socială pe baza metodologiei Consiliului Europei, prin intermediul unui Grup Local de Acţiune (GLA). Utilizând dialogul social, formă eficientă şi democratică de cooperare şi de soluţionare a problemelor, proiectul va genera crearea a 8 teritorii de coresponsabilitate socială. Constituit în iulie 2011, GLA Bucuresti este alcătuit din 20 reprezentanţi instituţionali şi ai societăţii civile, care au demarat procesul de consultare şi implicare cetăţenească pentru stabilirea direcţiilor de dezvoltare ale planului local din sectorul 1. Sub forma unui focus-grop, participanţii la prezentare vor deveni parte a proiectului şi vor contribui la o nouă definire a bunăstării pentru sectorul 1 din Bucureşti.

Joi, 27 octombrie 2011

14.00-15.45 – Instrumente și mecanisme eficiente de influențare a politicilor publice
Prezintă: Elena Iorga, Director de programe IPP şi Raluca Mihai, Asistent programe IPP Institutul de Politici Publice, www.ipp.ro 

Cum pot fi folosite şi aplicate în activitatea curentă a organizaţiilor neguvernamentale instrumentele specifice ale politicilor publice, cu scopul de a influenţa în mod legitim şi transparent procesul decizional? Institutul de Politici Publice a lansat şi gestionează un instrument neconventional care ajută la monitorizarea, informarea şi nu în ultimul rând implicarea cetăţenilor interesaţi de procesul legislativ – site-ul www.alesiivoteaza.ro. Cum poate fi acest site folosit şi ce rezultate au avut utilizatorii săi? Prezentarea va oferi răspunsuri la aceste întrebări şi se doreşte o ocazie de dialog cu cei prezenţi.

16.00-18.00 – Resurse pentru participare publică şi advocacy: legi, coaliţii, asistenţă pentru societatea civilă
Prezintă: Florina Presada, coordonator proiecte CeRe Centrul de Resurse pentru Participare Publică, www.ce-re.ro/home

Centrul de Resurse pentru Participare Publică se prezintă. Ce programe desfăşoară, ce înţelegere acordă advocacy-ului şi participării publice şi ce este Serviciul Permanent de Advocacy PAS (care devine operaţional din 10 noiembrie)? Legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public și Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică sunt două instrumente concrete prin care instituțiile publice practică buna guvernanţă. Ce prevăd aceste legi? Nu în ultimul rând, va fi discutată activitatea şi structura Coaliţiei ONG pentru Fonduri Structurale.

Vineri, 28 octombrie 2011

14.00-16.00 – Managementul financiar şi implementarea de proiecte în România – elemente legate de subvenţionarea instituţională şi de finanţarea organizaţiilor neguvernamentale şi a artiştilor
Prezintă: Andreea Grecu, doctor în economie, Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Istorie veche, Arheologie şi Istoria artei.

Managementul financiar este o parte integrantă a eforturilor de administrare a unui proiect, surprinzând printre altele modul de realizare şi executare a bugetelor, planificarea financiară a organizaţiei şi a proiectelor (a fluxurilor de numerar), activitatea de întocmire a unui raport financiar. În contextul naţional, procedura de lucru bazată pe proiect se intersectează cu procedura legată de subvenţionarea culturii din fonduri naţionale şi locale. Planificarea financiară este esenţială pentru reuşita unui proiect şi pentru atingerea obiectivelor pe care acesta şi le propune.
Cuvinte-cheie: cheltuieli eligibile, deviz de cheltuieli, venituri estimate, buget, flux de numerar, calendar financiar, raportarea finanţărilor, ghidul finanţatorului

Luni, 31 octombrie 2011

16.00-18.00 – Drepturi şi îndatoriri – cele mai frecvente contracte utilizate de artişti în România
Prezintă: Andreea Grecu, doctor în economie, Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Istorie veche, Arheologie şi Istoria artei.

Cadrul juridic permite o dezvoltare substanţială a scenei culturale în măsura în care sunt facilitate încheierea de contracte între organizaţia culturală, pe de o parte, şi artistul creator al unei opere originale, pe de altă parte. Pe lângă prevederile Codului Muncii, care sunt aplicate uneori parţial sau incorect, un free lancer este avantajat de cunoaşterea Legii nr. 8 din 1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, respectiv ale Ordonanţei de Guvern referitoare la înregistrarea şi funcţionarea unei persoane fizice autorizate.
Cuvinte-cheie: contract de muncă, colaborare pe durata unui proiect, convenţie civilă, contract de prestări servicii, ANAF, REVISAL.

Marţi, 1 noiembrie 2011

15.00-16.30
Despre limitele şi şansele unui vot în care variantele de răspuns sunt în opoziţie.
Aplicaţie pe debate.
Prezintă: Monica Mocanu, preşedinte executiv ARDOR şi Raluca Bogdan Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, www.ardor.org.ro 

Monica şi Raluca sunt organizatoare şi participante la dezbateri publice în care se solicită votul audienţei înainte şi după un debate, pe o temă propusa din start. Vă invităm la o discuţie despre felul în care votul adus într-o astfel de situaţie este o expresie a participării reale la dialog sau este bruiat de limitele induse de felul „radical” în care este propusă discuţia, prin poziţionarea pro/contra. Cum reuşesc moţiuni bine formulate să întărească procesul de deliberare? Controversa argumentată pe care o presupune un debate cântăreşte mai bine sau nu valorile/soluţiile puse în balanţă? Ce valoare capătă votul după o astfel de dezbatere? Vă invităm într-un experiment de vot multiplu: înainte şi după un debate.

 

17.00-19.00 – Introducere în luarea deciziilor prin consens
Prezintă: colectivul Bibliotecii Alternative Biblioteca Alternativă, www.biblioteca-alternativa.noblogs.org
Consensul este un proces democratic-direct de luare a deciziilor ce include şi reflectă, prin diverse tehnici creative, poziţiile tuturor celor implicaţi. Contrar modelului bazat pe vot, în care decizia aparţine majorităţii, cel consensual încearcă să identifice soluţii acceptabile pentru toti participanţii la luarea deciziei, astfel încât toţi membrii grupului să poată susţine deciziile luate în mod colectiv. Vă propunem un atelier introductiv în care să discutăm despre semnificaţia modelului consensual, aplicabilitatea acestui model şi precondiţii pentru funcţionarea lui, rolul facilitatorilor etc. Atelierul se doreşte a fi unul participativ, astfel că vă aşteptăm să ne vorbiţi despre experienţele voastre pozitive şi negative în situaţii de aplicare a consensului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s