Follow-up conferinta de presa din 22 septembrie (CIV, Bucuresti)

Coaliţia Sectorului Cultural Independent a organizat joi, 22 septembrie, ora 11.00 la Centrul de Introspecţie Vizuală din Bucureşti o conferinţă de presă de lansare a proiectului Cultura Activă – resurse pentru participare şi advocacy în sectorul cultural independent, de prezentare a principalelor sale iniţiative şi rezultate din martie 2010, când s-a înfiinţat, şi până în prezent.

 

Puteţi consulta o scurtă prezentare a istoricului CSCI şi vă invităm să citiţi un rezumat al principalelor iniţiative ale reţelei, prezentate în cadrul conferinţei de presă.

Detalii despre proiectul CULTURA ACTIVĂ sunt disponibile la secţiunea Proiecte a sitului.

Mulţumim tuturor celor care au participat, vă stăm la dispoziţie pentru orice alte întrebări şi sugestii şi vă invităm la viitoarele noastre întâlniri şi evenimente.

Administraţia Fondului Cultural Naţional

În urma demersurilor CSCI din mai-septembrie 2010, o serie de modificări importante au fost încadrate în normele metodologice pentru concursul de proiecte culturale. CSCI a continuat să propună îmbunătăţiri ale procesului de desfăşurare a concursului de proiecte şi a semnalat câteva probleme serioase legate de sesiunea de proiecte nr II din 2011: selecţia şi performanţa evaluatorilor, comasarea ariilor tematice teatru, dans şi muzică într-o singură categorie generică, artele spectacolului, precum şi sumele inegale şi discutabile alocate diferitelor arii tematice. În cadrul conferinţei de presă am semnalat inclusiv necesitatea ca postul de director al AFCN să fie scos la concurs, directorul interimar Cristian Petcu având această funcţie din iulie 2009, un interimat care trebuie să ia sfârşit dupa mai bine de 2 ani, iar postul să fie ocupat pe bază de concurs şi proiect de management asumat. Observaţiile pot fi consultate pe larg pe situl CSCI, la secţiunea dedicată AFCN.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional

Lipsa unor mecanisme de susţinere a mobilităţii a oamenilor care lucrează în cultură – artişti, manageri culturali, cercetători, personal tehnic – se simte extrem de puternic, practic neexistând în acest moment oportunităţi pentru a acoperi costurile uneori mici, dar reale, de transport şi cazare pentru participare la conferinţe, stagii de pregătire, manifestări artistice (Programul Cantemir acoperă parţial această ultimă categorie de evenimente). Este nevoie de relansarea Fondului de mobilitate, lansat în 2005 şi îngheţat ulterior în 2008.

Este nevoie să fie recunoscut faptul că nu doar instituţiile publice oferă servicii culturale de interes public. După modelul aplicat în zona asistenţei sociale, CSCI consideră că la nivel naţional, dar şi local, este nevoie ca unele dintre obiectivele de politică publică culturală să fie realizate pe baza unei selecţie deschise nu doar de instituţii publice, dar şi de ONGuri. Recomandăm acordarea de subvenţii anuale pentru sectorul neguvernamental pe bază de programe culturale derulate pe durata unui an calendaristic.

Fondurile structurale sunt recunoscute drept o sursă consistentă de finanţare, dar dificil de accesat. În prezent Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii are în pregătire un Studiu de Fundamentare al Programului Operaţional Sectorial Cultura, care ar urma să finanţeze proiecte culturale în perioada 2014-2020. În 2011 şi 2012 acest program urmează să fie discutat şi asamblat în ce priveşte priorităţile, structura şi obiectivele pe care o asemenea investiţie în cultură şi pe poate propune în România.

Institutul Cultural Român – Programul Cantemir

CSCI a realizat în perioada ianuarie-martie 2011 un sondaj în rândul operatorilor culturali beneficiari şi potenţiali beneficiari ai Programul Cantemir, cu privire la gradul de satisfacţie al acestora asupra felului în care este structurat şi funcţionează acest program. În urma rezultatelor obţinute, care subliniau necesitatea realizării unor schimbări în procedurile şi comunicarea programului, CSCI s-a întâlnit cu conducerea ICR şi a Programului Cantemir în aprilie şi au fost discutate unele dintre principalele recomandări pentru îmbunătăţirea normelor de concurs. Din păcate, Programul Cantemir prin componentele sale Culture to Go şi Culture to Share nu s-a mai lansat în 2011, existând însă promisiunea din partea ICR că acest lucru se va întâmpla în ultima parte a lui 2011 şi că dialogul cu operatorii culturali va continua pentru reformarea programului. Observaţiile şi recomandările elaborate până în prezent şi discutate cu ICR pot fi consultate pe larg pe situl CSCI, la secţiunea dedicată ICR.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s