Contribuţia CSCI la modificarea normelor metodologice pentru concursul de proiecte culturale organizat de AFCN

Normele metodologice de organizare a concursului anual de proiecte culturale au fost modificate în 2011 prin ordinul ministrului culturii şi patrimoniului naţional. Noile norme, disponibile pe situl afcn.ro la secţiunea legislaţie, conţin prevederi discutate cu membrii Coaliţiei Sectorului Cultural Independent.

Odată cu lansarea concursului de proiecte culturale în mai 2011, Coaliţia a trimit o scrisoare către AFCN şi MCPN, punctând elementele pozitive şi aspectele care încă sunt, în opinia noastră, problematice cu privire la activitatea instituţiei.

Consultaţi mai jos documentul integral, sau citiţi aici în format pdf.

COALIŢIA SECTORULUI CULTURAL INDEPENDENT

https://coalitiasectoruluiculturalindependent.wordpress.com


In atenţia:

Dl. Cristian Petcu, Director interimar, Administraţia Fondului Cultural Naţional

Dl. Mihai Ghyka, Preşedinte, Consiliul Administraţiei Fondului Cultural NaţionalBucureşti, 31 mai 2011

Stimati Domni,

In urma sezisarilor transmise in 2010-2011, a raspunsului Administratiei Fondului Cultural National din 14.03.2011 si a lansarii de licitatiei de proiecte culturale pentru 2011, Coaliţia Sectorului Cultural Independent (CSCI) doreste sa va comunice urmatoarele.

CSCI apreciaza marirea bugetului licitat in 2011 si a plafonului de finantare pe proiect drept un progres in sustinerea proiectelor derulate de organizatiile culturale din Romania, cu atat mai mult in contextul crizei economice. Apreciem de asemenea faptul ca o serie dintre sugestiile punctuale facute de CSCI au fost integrate in formula actuala de solicitare a finantarii si de evaluare a proiectelor. Intre cele mai importante se afla: revizuirea cererii de finantare; posibilitatea de acordare intocmai a cuantumului solicitat pe baza punctajului obtinut si stabilirea acestuia de catre comisia de evaluare; revizuirea actelor solicitate in cele doua etape ale selectiei; stabilirea numarului membrilor comisiei de evaluare la minim 3 si includerea unor prevederi speciale cu privire la raportul intocmit de evaluatori; revizuirea declaratiei de impartialitate a evaluatorului; punerea la dispozitie, la cerere, a rapoartelor si grilelor de evaluare in termen de 1 zi; realizarea unui ghid de decont.

In acelasi timp, dorim sa atragem atentia asupra unei serii de probleme care se perpetueaza sau care sunt generate de forma reinnoita a Normelor Metodologice de organizare a concursului anual de proiecte, si care vor afecta atat modul de derulare al licitatiei AFCN, cat si al proiectelor care vor fi selectate:

  1. Lansarea licitatiei a fost facuta cu mare intarziere, ceea ce scade si restrictioneaza perioada de desfasurare a proiectelor la un calendar foarte limitat si pune in dificultate organizatiile ale caror proiecte au un calendar care nu se integreaza in perioada propusa. Reiteram solicitarea noastra ca lansarea concursului sa se faca anual la o data cat mai aproape de inceputul anului.
  2. Ariile tematice propun o cumulare a domeniilor Teatru, Dans si Muzica intr-un singur domeniu, ceea ce va crea dificultati in evaluarea proiectelor din aceste domenii la nivelul de distributie a bugetului. Este nefireasca concurenta intre proiectele din aceste domenii in cadrul unei unice categorii.  De asemenea, nu a fost luata in consideratie recomandarea de separare a domeniilor Management cultural si Formare profesionala, nici aceea de creare a unei sectiuni dedicate proiectelor trans-disciplinare.
  3. Contributia proprie a solicitantului nu mai poate fi in natura, ci doar in numerar.
  4. Este necesara revizuirea grilei de evaluare propuse, intrucat aceasta cuprinde numeroase inadvertente si calcule incorecte: de exemplu, descrierea criteriilor (coloana din stanga) indica un punctaj maxim, iar coloana de punctaj (coloana din dreapta) un altul.
  5. Normele nu mentioneaza numarul de membri ai comisiilor de contestatie.
  6. Anexele normelor nu mentioneaza cuantumul primei transe acordate proiectelor finantate. CSCI a recomandat ca aceasta sa fie de minim 50% din valoarea finantarii.

Mentionam ca nu am primit pana in prezent un raspuns cu privire la solicitarea noastra  de includere a unui reprezentant al Coaliţiei in Consiliul AFCN. Aceasta invitaţie, lansata in iulie 2010 de domnul Mihai Ghyka, a fost urmata de o propunere inaintata de CSCI domnului ministru Kelemen Hunor pe data de 8 septembrie 2010, care a ramas insa fara rezultat.

Continuam prin prezenta demersurile CSCI si solicitam o reluare a dialogului in vederea imbunatatirii sesiunilor viitoare de proiecte ale AFCN.

SEMNEAZA:
Consiliul de conducere al Coaliţiei: Cosmin Manolescu (Fundaţia Gabriela Tudor), Miki Branişte (Colectiv A), Rariţa Zbranca  (Fundaţia AltArt), Cristina Modreanu (Scena.ro), Dragoş Olea (add / Rozalb de Mura), Bogdan Georgescu (tangaProject, Iniţiativa Ofensiva Generozitaţii), Octav Avramescu (Asociaţia Jumătatea Plină)

Persoane de contact:

Stefania Ferchedau, artsf, 0740 300 124

Raluca Pop, banipentruarte

coalitia@artsf.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s