Concluzii în urma întâlnirii cu AFCN din 28 mai

Pe data de 28 mai AFCN a organizat o întâlnire de dialog cu operatori culturali, cu scop de a realiza un Protocol de Parteneriat în Domeniul Culturii privind finanţarea proiectelor culturale (denumirea este preluata din invitatia publica emisa). Prima intalnire isi propunea „sa sprijine structurarea unor priorităţi şi conturarea unui plan de acţiune realist şi fezabil care va avea in vedere identificarea unor soluţii sustenabile” privind o serie de aspecte enumerate in invitatia initiala si pe care le puteti citi aici.

La invitaţia Coaliţiei, AFCN a trimis miercuri, 26 mai, o prima agenda pentru întâlnirea din 28 mai şi lista celor care au confirmat participarea până la acea dată.

Coaliţia a răspuns agendei trimise subliniind necesitatea ca, în condiţiile în care niciun reprezentat cu putere de decizie din partea altor ordonatori de credit în afara AFCN nu a confirmat prezenţa, întâlnirea să se concentreze exclusiv pe discutarea propunerilor de îmbunătăţire a mecanismului de finanţare din Fondul Cultural Naţional.

Propunerea a fost acceptată de AFCN iar discuţiile din 28 mai au urmat observaţiile făcute de Coaliţie pe marginea:

– strategiei de finanţare a AFCN şi alte recomandări generale cu privire la procedurile de finanţare şi evaluare a proiectelor culturale (modificarea HG 802/2005 privind organizarea şi funcţionarea AFCN şi a Ordonanţei nr. 2 din 30/01/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1998 privind imbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor şi proiectelor culturale);
– normele metodologice ale Fondului Cultural Naţional (documentul supus consultării pe 29 aprilie);
– alte observatii ce privesc eficientizarea, transparentizarea şi profesionalizarea activităţii AFCN, in sensul indeplinirii misiunii sale, de promovare a calităţii actului cultural şi a moştenirii culturale.

Propunerile concrete şi punctuale au fost sintetizate într-un document trimis înainte de întâlnire către AFCN. Timp de 3 ore cât a durat întâlnirea din 28 mai, reprezentanţii AFCN, ai Coaliţiei şi alţi operatori culturali au discutat toate modificările înaintate.

În urma întâlnirii, AFCN a redactat un document cu valoare de concluzie şi recomandări comune, care a fost trimis Coaliţiei pentru completări. Forma finală, agreată de ambele părţi, a fost oferită Consiliului AFCN pentru a fi discutată la întâlnirea de lucru a acestuia din 7 iunie.

Aşteptăm cu interes punctele de vedere ale Consilului AFCN şi măsurile concrete de modificare a legislaţiei şi a modului de funcţionare al AFCN.

Apreciem iniţierea discuţiilor şi deschiderea AFCN  de a asculta sectorul cultural. Sperăm ca dialogul reînceput să continue şi să conducă la nişte schimbări benefice în ce priveşte accesul la finanţare şi consultarea sectorului cultural în luarea deciziilor publice strategice şi operaţionale pentru conturarea mecanismelor de alocare de fonduri.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s