Coalitia Sectorului Cultural Independent @ Street Delivery 11-13 iunie

„Independent față de ce? ” Exprimă-te!
… cum îţi convine mai mult… în scris, audio, video sau performativ.

Vom fi pe strada Arthur Verona de vineri până duminică, între orele 14.00 – 18.00 pentru a discuta  cu tine despre situația artiştilor şi operatorilor culturali independeți din România. Duminica vom fi acolo intre 16.00 – 20.00.  Ne găsiţi vis-a-vis de Grădina OAR, între cei de la Oraşul citeşte şi expoziţia 60 de biserici de lemn.

Participă! Exprimă-te!

…………………………….

Coaliţia Sectorului Cultural Independent sustine drepturile operatorilor culturali independenti de a fi sprijiniti financiar din surse publice si de a contribui la conturarea programelor de finantare si a modului de alocare a acestor resurse. Am început să lucrăm împreună pe 19 martie 2010, când am lansat petiţia pentru lansarea concursului de proiecte AFCN si pentru reformarea acestui mecanism de finantare. Petiţia a fost semnata de aproximativ 350 de persoane, artisti, manageri culturi si iubitori de cultura si a contribuit la lansarea concursului şi la un nou început de dialog cu autorităţile publice.

Coalitia doreste sa devina un partener constant de dialog, va initia si participa la dezbateri si consultari pe marginea problemelor sectorului cultural independent, incurajand colaborarea dintre autoritatile publice si operatorii culturali in conturarea mecanismelor de finantare si a politicilor publice ce afecteaza domeniul culturii. Va desfasura activitati de analiza si cercetare, facilitare a discutiilor intre operatori culturali si informare despre drepturile artistilor si organizatiilor din domeniul culturii.

Coalitia este un grup deschis de operatori culturali independenti. Orice artist, manager cultural, organizatie nonprofit sau societate comerciala care doreste sa participe la discutii si sa sustina initiativele o poate face.

……………………..

Universul cultural/artistic este muuuuult mai vast şi mai complex decît îşi pot imagina autorităţile publice. El este populat de artişti, de structuri, de reţele, neafiliate instituţiilor/ideologiilor de partid şi de Stat. Sunt electroni liberi care se deplasează, se adaptează, improvizează, creează, generează. Sunt oameni care funcţionează ȋn acest sistem “independent” de douăzeci de ani şi susţin că nu s-a schimbat nimic.  Orice tip de solidarizare pentru a proteja acest fel de-a fi, independent, e o şansă de-a schimba ceva. Coaliţia e forma de acţiune, de manifestare a acestei solidarizări, ȋn situaţii ȋn care abuzurile şi pericolele devin palpabile.

Cultura e şi-n altă parte. Nu doar în muzee, festivaluri şi teatre. Toate nationale şi tradiţionale. Nu există doar publicul consumator. Exista şi participanţi, cetăţeni, comunităţi marginalizate, ignorate. Dincolo de normă, de planificare, exista spontaneitate, efemer, biodegradabil, inovaţie, experiment. In afara ierarhiilor există şi reţele. Consumat fără moderaţie, consensul dăunează grav sănătăţii.

Cînd macropoliticile eşuează sau rămîn pe hîrtie, micropoliticile acţionează.

………………………………………….

***Mulţumim lui Dan Perjovschi pentru că ne-a dat unul dintre desenele sale pentru acest eveniment!***

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s