28 mai – un nou inceput de dialog cu AFCN privind finantarea proiectelor culturale

Pe data de 29 aprilie Administratia Fondului Cultural National a adresat membrilor afiliaţi ai Coaliţiei şi celor care desfăşoară activităţi în domeniul cultural o invitatie publica de a contribui la realizarea unui Protocol de Parteneriat în Domeniul Culturii privind finanţarea proiectelor culturale (denumirea este preluata din invitatia publica emisa). Prima intalnire va avea lor pe 28 mai si isi propune „sa sprijine structurarea unor priorităţi şi conturarea unui plan de acţiune realist şi fezabil care va avea in vedere identificarea unor soluţii sustenabile privind:

–          conturarea strategiilor de finanţare a ariilor tematice estimate pentru următorii 3-5 ani;

–          modalităţi eficiente de colectare a sumelor la Fondul Cultural Naţional;

–          criterii de selecţie a membrilor comisiilor de evaluare a proiectelor propuse spre finanţare;

–          promovarea oportunităţilor de finanţare prin Fondul Cultural Naţional;

–          îmbunătăţirea mecanismelor de accesare a fondurilor publice destinate culturii şi patrimoniului naţional, în acord cu nevoile beneficiarilor;

–          elaborarea de propuneri de îmbunătăţire a legislatiei financiare privind accesarea fondurilor publice destinate culturii”

(extras din invitatia publica mentionata mai sus)

AFCN invita operatorii culturali care doresc sa participe sa trimita un email de confirmare pana pe data de 21 mai la adresa afcnromania@gmail.com. Intalnirea va avea loc intr-un spatiu care va fi comunicat ulterior (se spune in aceeasi invitatie).

Daca intentionati sa luati parte la intalnire, ne-am bucura ca suplimentar fata de confirmarea catre AFCN, sa ne trimiteti un scurt mesaj, eventual precizand care dintre aspectele semnalate de AFCN mai sus vi se par esentiale si alte observatii. In acest fel, eforturile noastre ar putea avea mai multe sanse sa gaseasca un ecou pozitiv in dialog cu autoritatile la aceasta prima intalnire.

De asemenea in cazul in care nu puteti participa, va invitam sa ne aduceti la cunostiinta propunerile dvs. privind proiectul noilor norme AFCN, propus de AFCN, si alte lucruri pe care le considerati importante. Unul dintre obiectivele acestei intalniri este discutia pe marginea acestui document si a altor propuneri de modificare, venite din partea operatorilor culturali. Coalitia a redactat deja un document referitor la aceste norme care poate fi consultat pe blogul indicat si care va fi inaintat AFCN-ului. In dialogul pe care il vom purta vom tine cont si de propunerile pe care dvs. ni le veti comunica.

Printre prioritatile de pe agenda Coalitiei sunt lansarea de urgenta a concursului pentru postul de director AFCN, transformarea AFCN-ului intr-un fond de finantare al sectorului cultural independent (asociativ si privat), acordarea finantarilor multi-anuale pentru proiectele culturale si posibilitatea accesarii fondurilor publice de catre artisti persoane fizice, stabilirea criterilor si a modul in care autoritatile publice utilizeaza fondul de urgenta aflat la dispozitia lor precum si publicarea in mod transparent a informatiilor pe site-urile institutiilor finantatoare, finantarea sectorului cultural independent de catre autoritatile locale, re-lansarea fondului de mobilitate, reformarea programului Cantemir al Institutului Cultural Roman.

In cazul in care doriti sa va alaturati initiativei noastre,  va rugam sa ne trimiteti la adresa culturaindependenta@gmail.com sau la una dintre adresele indicate in sectiunea Despre noi, un mail cu mesajul – „Doresc sa devin membru CSCI”.

Prin acest mesaj de confirmare, sunteti de acord sa sustineti activitatile si actiunile viitoare ale Coalitiei, numele dvs. urmand a fi utilizat in comunicatele de presa viitoare si pe toate documentele oficiale ce vor fi emise de Coalitie. De asemenea, in cazul in care doriti sa primiti in continuare informatii si invitatii la dialog din partea noastra sau doriti sa va implicati activ contribuind la discutiile din cadrul Coalitiei, va rugam sa ne mentionati intr-un mail. In perioada urmatoare vom face publica modalitatea de lucru pe subiectele prioritare (cele de mai sus) si activitatile pe care le avem in vedere.

Va multumim inca odata pentru sprijinul acordat,

Organizaţii şi artişti/manageri culturali independenţi implicaţi activ în susţinerea Coalitiei:

Raluca Pop (banipentruarte), Cosmin Manolescu (coregraf si manager cultural), Bogdan Georgescu (tangaProject şi Ofensiva Generozităţii), Maria Draghici şi Irina Gâdiuţă (Ofensiva Generozităţii), David Schwartz (tangaProject), Voicu Rădescu (Green Hours), Silvia Cazacu (Banlieues d’Europ’est), Miki Branişte (Colectiv A), Octav Avramescu (Asociaţia Jumătatea Plină), Alina Serban (Centrul de Introspecţie Vizuală), Rariţa Zbranca şi Corina Bucea (Fundaţia AltArt/Fabrica de pensule), Dragoş Olea (add / Rozalb de Mura), Stefania Ferchedau, manager cultural, Claudiu Cobilanschi (Paradis Garaj), Cristina Modreanu (Scena.ro), Vasile Ernu, scriitor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s