Follow-up conferinta de presa din 12 aprilie, Green Hours

Mulţumim că aţi venit la conferinţa de presă de luni, 12 aprilie,  şi ca aţi participat la discuţiile care au durat aproape 2 ore.

Ne-am bucurat că la întâlnire au fost prezenţi şi doi reprezentanţi ai AFCN, unul dintre ei fiind chiar preşedintele  Consiliului AFCN,  domnul Mihai Ghica. Din partea MCPN a participat la dezbatere domnul Demeter Andras, care a declarat ca va sustine in fata ministrului Hunor necesitatea retragerii Ordinului de ministru prin care se aproba noile norme ale AFCN si lansarea concursului de proiecte pe baza normelor aprobate in 2009, ulterior urmand a se desfasura consultari si dezbateri publice pentru ca in 2011 concursul sa se organizeze conform unei strategii, unui grafic si unor norme noi, imbunatatite.

Coalitia Sectorului Cultural Independent a depus astazi, 13 aprilie, la AFCN si MCPN o cerere in care sunt indicati clar si precis pasii care dorim sa fie urmati. Speram ca rezultatul va fi pozitiv si ca atat Ministrul Hunor, cat si conducerea AFCN vor intelege motivatia, prioritatile si necesitatea actiunilor semnalte si vor actiona in consecinta, in cel mai scurt timp.

Coalitia sustine in continuare cerintele enuntate in petita depusa pe 22 martie si subliniaza importanta scoaterii la concurs a postului de director al AFCN, pana la data de 1 mai 2010.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

In atenţia domnului Ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional Kelemen Hunor

In atenţia domnului director al Administraţiei Fondului Cultural Naţional Cristian Vasile Petcu

Coaliţia Sectorului Cultural Independent vă solicită de urgenţă REVOCAREA Ordinului de ministru 2120 din 31 martie 2010 (prin care se aprobă modificarea şi completarea normelor metodologice ale Fondului Cultural Naţional).

In urma petitiei depuse de Coalitie, AFCN a lansat dezbaterea publică pe 23 martie, cu termen final 26 martie, iar la mai puţin de o săptămână distanţă MCPN a aprobat modificările şi completările prin Ordinul de ministru indicat mai sus. Legea 52/2003 prevede însă o perioadă de minim 10 zile pentru consultare şi minim 30 de zile între anunţul public referitor la elaborarea proiectului de act normativ şi supunerea acestuia spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice. Prin adresa depusa la Ministerul Culturii si Patrimoniului National nr. 1287 din data de 2 aprilie 2010 si trimisa catre AFCN prin posta în aceeaşi zi, respectând termenul legal, Coalitia a cerut AFCN demarea unor consultari publice referitoare la modificarea normelor supuse dezbaterii publice conform articolului nr. 6, paragraf (7) “Autoritatea publica in cauza este obligata sa decida organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul de act normativ, daca acest lucru a fost cerut in scris de catre o asociatie legal constituita sau de catre o alta autoritate publica.”

Ulterior revocării Ordinului, susţinem necesitatea lansării de urgenţă a concursului pe baza normelor aprobate prin Ordinul nr. 2076/2009, publicat în Monitorul Oficial cu numărul 267 din data de 24 aprilie 2009.

Odată ce Ordinul a fost revocat iar concursul, lansat pe baza normelor din 2009, propunem iniţierea unui dialog constructiv pe marginea normelor metodologice şi a  strategiei de finanţare a AFCN. Considerăm fundamentală consultarea sectorului cultural independent încă din faza de programare a  finanţărilor destinate acestuia, cât şi în ceea ce priveşte orice strategie sau măsură legislativă ce afectează direct activitatea sa. În acest sens, propunem Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Administraţiei Fondului Cultural Naţional iniţierea dialogului privind reforma mecanismelor de finantare pentru cultura şi propunem demararea unui program de consultări publice pornind de la problemele semnalate în petiţia depusă şi, mai substanţial, în materialul „Propuneri”, ataşat. Noile norme, rezultate în urma consultării cu operatorii culturali, vor putea fi aprobate şi vor putea constitui fundamentul pentru proiectele desfăşurate în 2011.

Menţinem cerinţele enunţate în petiţie si scoaterea la concurs a postului de director AFCN conform legii, cel târziu pînă la data de 1 mai 2010. Conform legii sale de infiintare, Administraţia Fondului Cultural Naţional este o instituţie publică de cultură, cu toate implicaţiile pe care aceasta încadrare le are în ceea ce priveşte metodologia concursului pentru ocuparea acestei funcţii şi tipul de contract încheiat ulterior. In acest sens, candidatii care se vor prezenta la concurs pentru acest post vor trebuie sa depuna un proiect de management, urmand a fi angajati in baza unui contract pe perioadă determinată.

Coaliţia Sectorului Cultural Independent este un grup deschis de operatori culturali independenţi, artişti şi manageri culturali preocupaţi de criza resurselor financiare şi de condiţiile precare de desfăşurare a actului cultural-artistic realizat de organizaţiile neguvernamentale şi artiştii independenţi din România.

Organizaţii şi artişti/manageri culturali independenţi implicaţi activ în susţinerea inţiiativei: Raluca Pop (banipentruarte), Cosmin Manolescu (Fundaţia Gabriela Tudor), Bogdan Georgescu (tangaProject şi Ofensiva Generozităţii), Maria Draghici şi Irina Gâdiuţă (Ofensiva Generozităţii), David Schwartz (tangaProject), Voicu Rădescu (Green Hours), Silvia Cazacu (Banlieues d’Europ’est), Miki Branişte (Colectiv A), Octav Avramescu (Asociaţia Jumătatea Plină), Alina Serban (Centrul de Introspecţie Vizuală), Rariţa Zbranca şi Corina Bucea (Fundaţia AltArt/Fabrica de pensule), Dragoş Olea (add / Rozalb de Mura), Stefania Ferchedau, manager cultural, Claudiu Cobilanschi (Paradis Garaj), Cristina Modreanu (Scena.ro), Vasile Ernu, scriitor.

Contact Coalitia Sectorului Cultural Independent:

Bogdan Georgescu – Initiativa Ofensiva Generozitatii si tangaProject,

Email:bogdangeorgescumail@yahoo.com , Telefon:0720 469 021

Raluca Pop – banipentruarte, Email: ralucpop@gmail.com , Telefon: 0744 399 767

Cosmin Manolescu – Fundatia Gabriela Tudor , Email: cosmin@gabrielatudor.ro, Telefon:0722 322 366

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s