Solicitare de organizare a unei dezbateri publice pe marginea proiectului de modificare şi completare a normelor metodologice ale Fondului Cultural Naţional

Cererea de mai jos a fost depusă la Administraţia Fondului Cultural Naţional şi la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional vineri, 2 aprilie, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. În ce priveşte depunerea sa la AFCN, cererea a fost trimisă prin poştă, întrucât la ora 13.00 niciunul dintre angajaţii instituţiei nu mai are prezent la sediul instituţiei, pentru a primi şi înregistra cererea.

Vă invităm să citiţi mai jos motivele, argumentele şi prevederile legale care susţin iniţiativa.

În această perioadă, pe situl Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional a fost anunţat că ministrul Kelemen Hunor a aprobat modificarea şi completarea normelor, documentul fiind trimis şi aşteptând publicarea în Monitorul Oficial. Documentul aprobat nu este disponibil pentru informare pe niciunul dintre siturile MCPN si AFCN. Anunţul apare ca fiind postat pe 1 aprilie. http://www.cultura.ro/News.aspx?ID=1554 .

Coaliţia Sectorului Cultural Independent va exprima un punct de vedere cu privire la această măsură în cel mai scurt timp.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

In atentia Administratiei Fondului Cultural National – domnul Cristian Petcu, director

In atentia Ministerului Culturii si Patrimoniului National – domnul Kelemen Hunor, ministru

Stimate domnule Director,

Stimate domnule Ministru,

Ca urmare a petitiei semnate de peste 300 de persoane apartinand sectorului cultural independent si depusa luni, 22 martie, la Administratia Fondului Cultural National si Ministerul Culturii si Patrimoniului National, in care era subliniata necesitatea lansarii de urgenta a concursului de proiecte culturale cel mai tarziu la data de 2 aprilie 2010, AFCN a lansat marti, 23 martie, un apel la consultare publica pentru modificarea normelor metodologice, cu termenul limita de primire a observatiilor si propunerilor lansate vineri, 26 martie.

Ca reactie la termenul ilegal de consultare, in intervalul 24-26 martie am trimis, atat in numele Coalitiei, cat si in nume propriu, o reactie la apelul lansat, in care am precizat ca mentinem solicitarile prevazute in petitia depusa luni, 22 martie, la AFCN si MCPN, si am subliniat necesitatea lansarii de urgenta a concursului de proiecte culturale, cel mai tarziu la data de 2 aprilie. In acelasi timp, am evidentiat caracterul ilegal al mentinerii unei perioade de 3 zile pentru consultarea publica (conform anuntului lansat) si am subliniat necesitatea ca procesul de consultare sa se desfasoare conform prevederilor Legii 52/2003. Ne-am afirmat disponibilitatea de a raspunde afirmativ apelului lansat doar in situatia in care procedura impusa prin lege va fi respectata.

Luand in considerare ca pana la aceasta data concursul de proiecte nu a fost lansat, tinand cont de faptul ca documentul supus consultarii publice nu reprezenta forma finala propusa (fapt evident din unele mentiuni cu caracter personal existente in text), nu contine niciunul dintre elementele semnalate de noi in petitie si ca apelul pentru propunerea de experti independenti emis de AFCN in urma cu 2 zile in urma mentiona alte arii tematice decat cele continute in proiectul propus spre consultare operatorilor culturali, ne consideram indreptatiti sa interpretam si sa incurajam procesul de elaborare si consultare a normelor ca fiind in curs de desfasurare si sa actionam in consecinta.

In acest sens, conform prevederilor legale, solicitam organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul de norme metodologice* si va propunem data de 8 sau 9 aprilie pentru aceasta discutie.

Consideram utila participarea la aceasta intalnire a reprezentantilor tuturor structurile implicate in procesele de elaborare, consultare, avizare, aprobare a normelor metodologice: directorul AFCN, reprezentanti ai Consiliului AFCN, reprezentanti si juristi ai MCPN, experti evaluatori si operatori culturali. Atat anuntul intalnirii, cat si intalnirea propriu-zisa este esential sa fie comunicate si sa se desfasoare transparent, conform legii, iar in acest sens ne afirmam intreaga disponibilitate de a promova intalnirea catre operatorii culturali.

In cazul in care cererea de organizare a unei dezbateri publice in cadrul unei intalniri directe nu va fi luata in considerare, vom organiza o conferinta de presa in data de 20 aprilie, in care ne vom sustine punctul de vedere si vom denunta abuzul comis.

Asteptam raspunsul dumneavoastra la adresele de contact mentionate mai jos.

*Articolul 6 (Legea 52/2003)

(7) Autoritatea publica in cauza este obligata sa decida organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul de act normativ, daca acest lucru a fost cerut in scris de catre o asociatie legal constituita sau de catre o alta autoritate publica.

(8) In toate cazurile in care se organizeaza dezbateri publice, acestea trebuie sa se desfasoare in cel mult 10 zile de la publicarea datei si locului unde urmeaza sa fie organizate. Autoritatea publica in cauza trebuie sa analizeze toate recomandarile referitoare la proiectul de act normativ in discutie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s